Modellprogram ytterpanel

Ytterpanelen är mycket betydelsefull för garagets livslängd. Om inte locket sluter tätt mot underbrädan så blåser regn in bakom och sugs upp på baksidan av brädorna. Det gör att färgen flagnar och virket blir rötskadat. Även valet av virke är viktigt för slutresultatet.

 

Ur boken ”att välja trä” citerar vi följande. Förmågan att ta upp vatten är olika för gran och furu. Gran tar upp vatten långsamt både i kärna och splint. Furu har stor skillnad i vattenupptagningsförmåga mellan kärna och splint. Kärnan hos furu har ungefär samma förmåga att ta upp vatten som gran , medan splinten hos furu tar upp vatten flera gånger snabbare. Därför bör virke som används utvändigt i första hand vara gran, som i utvändig Panel. Slut citat.

Därför har vi valt gran från vårt område som anses vara ett av Europas bästa grandistrikt, känt för sina långsamtväxande träd med täta årsringar och höga kvalitet. Av dessa tillverkar vi vår lockpanel med en speciell profil på baksidan som gör att det blir extra tätt mellan lock och underbräda. Framsidan får en finsågad yta så att färgen fäster bra. Tjockleken blir 22mm både på underbräda och lock.

Standard lockpanel:
Vår standardmodell är 22x95 + 22x95 som är en tålig och väl beprövad fasadbeklädnad. Urfräst speciell profil på baksidan gör att det blir extra tätt mellan lock och underbräda. Framsidan får en finsågad yta så att färgen fäster bra. Kanterna är rillade så att färgen fäster bättre även där. Nederkant på fasaden är snedkapad med en droppkant för att minska risken att vatten sugs upp i ändträet.

Fler modeller av ytterpanel finns.

Läs mer om ytterpanel